[LinuxFocus-icon]
<--  | Ana Sayfa  | Erişimdüzeni  | İçindekiler  | Arama

Duyumlar | Belgelikler | Bağlantılar | LF Nedir
Bu makalenin farklı dillerde bulunduğu adresler: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Russian  Turkce  Polish  

[Photo of the Author]
Guido Socher (homepage)

Yazar hakkında:

Guido Linux'u, çok esnek olduğu ve diğer tüm işletim sistemlerine oranla çok daha fazla olanak sağladığı için seviyor.



Türkçe'ye çeviri:
Aslı Esen Arslan <aslı_esenarslan(at)yahoo.com>

İçerik:

 

Masaüstünde Linux: Annem için bir bilgisayar

mom desktop

Özet:

Annem bilgisayarsız büyüyen bir kuşaktan geliyor. Bu yazı bilgisayar kullanmaya 60 yaşından sonra başlayan pek çok kişi için geçerli olacak diye düşünüyorum.

_________________ _________________ _________________

 

Giriş

Annem aslında birkaç yıldır bilgisayar kullanıyordu ancak, doğrudan DOS'un bir kelime işlemci uygulamasını başlatan, özel bir makinası vardı. Başka hiçbir program kurulmuş değildi ve bu bilgisayarın tek işlevi daha iyi bir daktilo olmaktan öte değildi.

Çocukları evden ayrılıp başka şehirlerde yaşamaya başladığından beri, torunlarının en son fotograflarını görmek ve e-posta yollamak için Internet kullanmak istedi.

Kız ve erkek kardeşim anneme, en kullanışlı ve ona en uygun olacağını düşündükleri bir Windows 98 bilgisayar aldılar. Birkaç bilgisayar kursu ve "Bana yardım edin lütfen"lerle dolu uzun birkaç akşamın ardından, annem için bir bilgisayar fikrinden neredeyse vazgeçmiştik.

Çok fazla sorun vardı:

 

Masaüstünde Linux

Hemen hemen herkes pes ettikten sonra, bir öneride bulundum: Hadi anneme Linux kuralım.

Linux size masaüstü ve pencere yöneticisi konusunda seçme şansı tanıyor. Başka işletim sistemlerinde değiştirmenin mümkün olmadığı şeyleri, Linux ile önyapılandırma yapmak mümkün. Biraz çalşmanız gerekir, ama bunun altından kalkılabilir.

Masaüstü ve pencere yöneticisi olarak fvwm2 kullanmaya karar verdim. Kde ve gnome'dan çok önce Linux kullananlar fvwm'yi hatırlayacaktır. 1996 yılına kadar Linux masaüstü için çok popülerdi. Avatajları:

Annem için, gereksinimi olan herşeyi yapabileceği bir menu çubuğu oluşturdum: fvwm2'yi öyle kurdum ki, hiçbir zaman çift tıklama yapmasına gerek kalmasın. Çift tıklama sadece simge halindeki uygulamaları, büyütüp açmak için gerekliydi. Ben bunu sadece tek tıklamayla yapılacak şekilde değiştirdim. Böylece çift tıklama sorunu çözüldü!

Kelime işlemci olarak Ted kullandım.( http://www.nllgg.nl/Ted/ ). Temel bir program ama annemin mektup yazmak için ihtiyaç duyduğu herşeyi yapabiliyor. Bir uygulamanın ne kadar az karmaşık özellikleri varsa, o kadar iyidir.

Bilgisayarda annem için küçük bir ana sanaldoku sayfası oluşturdum. Oturumu açtığında, Mozilla Firebird ağ tarayıcı otomatik olarak bu sayfayla açılıyordu. Bu sayfa farklı uygulamaların nasıl kullanılacağına ilişkin bilgi ve talimatları içeriyordu.

E-posta için lfwmail kullandım. Bu oldukça basit ama aynı zamanda da çok işlevsel ve MIME (Çok amaçlı İnternet posta uzantıları)ile uyumlu bir program. En önemlisi: Postanızı kazara başka bir dosyaya aktarıp, kaybedeceğiniz dosya yapısı yok. Tüm e-postalar tarihlerine göre düzenlenmiş uzun bir listede tutuluyor. Bu tam olarak annemin ihtiyaç duyduğu özellik.

lfwmail bir ağ posta programı ama ben yerel olarak Apache ağ sunucusunu kurdum, böylece ağ tarayıcısıyla erişim sağlayan yerel bir posta programı oldu.

 

İnternete bağlanmak

Bu bilgisayarı oluştururken temel kavram kullanım kolaylığı idi. Modemle Internet bağlantısını sağlamak için gpppwrap uygulamasını kullandım. Internet hizmet sağlayıcı önceden biçimlendirilmişti ve gpppwrap'in sadece iki tane tuşu vardı: "go online" (çevrimiçi bağlantıyı kur) ve "go offline" (çevrimiçi bağlantıyı kes). Yaptığım değişiklikle gpppwrap Internet'e bağlı olduğunda bilgisayarın IP adresini gösteriyordu. Neden dersiniz? Uzaktan destek verebilmek için!  

Uzaktan destek vermek

Grafik uygulamaların daha kolay anlaşılır olduğunu söyleyenlere inanmayın. Garfik uygulamalar çok karmaşık dialoglara yol açabilir ve eğer yardım etmek istediğiniz kişinin önündeki ekranı görmüyorsanız, uygulamanın hangi aşamada olduğunu anlamanız oldukça zor.

Komut satırında böyle bir sorun yaşamıyorsunuz. Birkaç komutu telefonda söylemek çok kolay ve karşınızdakinin yapması gereken tek şey bunları yazmak. Sorun çözülmüş oluyor. Xterm penceresi çalıştırma olanağının olması çok faydalıydı. Linux'ta hemen hemen tüm sorunları komut satırından çözebilirsiniz.

Bunlara ek olarak sshd de kurdum. Annem bana bilgisayarının IP adresinı söylediğinde, ben uzaktan oturumu açıp, bazı şeyleri biçimlendirip, istersem yazılım indirebiliyordum. Herşey çok kolaydı.

 

Neye benziyordu

İşte burada masaüstünden bir görüntü var. gqview ile açılmış bir fotograf CD'si ve ağ tarayıcısında lfwmail posta progarmı görülüyor.

 

Sonuç

Ben bunu hep biliyordum: Linux sahip olabileceğiniz en kullanıcı dostu işletim sistemidir. Şimdi bu kanıtlanmış oldu. Bir bilgisayarı kullanıcı/lar için, isteklerine tam olarak cevap verecek şekilde biçimlendirmeniz mümkün. Bu aynı zamanda şirketler, okullar, kulüpler, vb. için bir avantaj. Yetkin bir sistem yöneticisi, bilgisayarları kullanıcının gereksimlerine uygun olarak biçimlendirerek verimliliği artırabilir.

Şimdi annemin bir bilgisayarı var ve onu kullanabiliyor. Birkaç ay içinde daha gelişmiş bir kullanıcı olacak ve yeni uygulamalar eklemem gerekecek.

 

Bağlantılar

 

Bu yazı için görüş bildiriminde bulunabilirsiniz

Her yazı kendi görüş bildirim sayfasına sahiptir. Bu sayfaya yorumlarınızı yazabilir ve diğer okuyucuların yorumlarına bakabilirsiniz.
 talkback page 

<--, Bu sayının ana sayfasına gider

Görselyöre sayfalarının bakımı, LinuxFocus Editörleri tarafından yapılmaktadır
© Guido Socher, FDL
LinuxFocus.org
Çeviri bilgisi:
en --> -- : Guido Socher (homepage)
en --> tr: Aslı Esen Arslan <aslı_esenarslan(at)yahoo.com>

2003-07-22, generated by lfparser version 2.43